מהו הלבלב
הלבלב הוא איבר החיוני לספיגת הסוכר ולשליטה ברמתו בגוף האדם באמצעות ייצור אינסולין. כמו כן, הלבלב מפריש אנזימים (חלבונים) חיוניים לעיכול. הלבלב ממוקם בחלקה העליון של הבטן ומתפרס לרוחבה. הוא שוכן מאחורי הקיבה ולפני עמוד השדרה. גודלו של הלבלב הינו 15 סנטימטרים בקירוב וצורתו מזכירה אגס שטוח.
הלבלב מורכב משלושה חלקים:
ראש הלבלב– קצהו הרחב של הלבלב הנמצא בצידו הימני של הגוף;
גוף הלבלב– חלקו האמצעי;
וזנב הלבלב– קצהו הדק בצידו השמאלי של הגוף.
ללבלב שני תפקידים שונים ומשמעותיים מאוד:
תפקודי העיכול- ייצור אנזימי עיכול
פונקציות אנדוקריניות- הפרשת הורמונים, כגון אינסולין וגלוקגון
תפקודי העיכול של הלבלב
הלבלב מייצר אנזימים המסייעים לפרק את המזון. כאשר המזון נכנס לקיבה, תאי לבלב אקסוקרינים (exocrine) משחררים אנזימי עיכול לתוך מערכת של צינורות המתחברים לצינור הלבלב הראשי. צינור הלבלב הראשי מעביר את מיצי הלבלב המכילים אנזימי עיכול לחלקו הראשון של המעי הדק הנקרא תריסריון בו האנזימים מסייעים בעיכול של שומנים, פחמימות, וחלבונים המתקבלים ממזונות שונים.
פונקציות אנדוקריניות של הלבלב
התפקיד השני של הלבלב הינו ייצור הורמונים. שני ההורמונים המרכזיים המיוצרים על ידי הלבלב הם האינסולין והגלוקגון, המשתחררים לתוך מחזור הדם ומווסתים את רמת הגלוקוז (סוכר) בדם. בעוד תפקידו של האינסולין הינו להפחית את רמות הסוכר בדם לאחר ארוחה, תפקידו של הורמון הגלוקגון הינו להעלות את רמות הסוכר בדם בזמנים שבין הארוחות.