שלבי המחלה ותכנית הטיפול

לחצו על הריבוע עם המידע הרלוונטי עבורכם

heart-hotspot

שלבי המחלה

בהתאם לסוג הגידול, היקפו ומידת התפשטותו בגוף, יעריך הצוות הרפואי את השלב בו הגידול נמצא, ה-stage.
לסרטן הלבלב ישנם לרוב ארבעה שלבים:

שלב 1שלב מוקדם של המחלה, בו הגידול לא התפשט מהלבלב לאזורים סמוכים בגוף. בשלב זה הגידול נחשב לבר ניתוח וחשוב מאוד כעת להיפגש עם כירורג המתמחה בניתוחי לבלב.

שלב 1A : הגידול קטן מ-2 ס"מ

שלב 1B:  הגידול גדול מ-2 ס"מ

שלב 2בשלב זה הגידול החל להתפשט מהלבלב לאזורים אחרים וייתכנו תאים סרטניים בבלוטות לימפה סמוכות. הגידול עדיין נחשב לבר ניתוח וחשוב מאוד כעת להיפגש עם כירורג המתמחה בניתוחי לבלב.

שלב 2A:  הגידול התפשט לרקמות סמוכות אך לא חדר לכלי דם או לבלוטות לימפה

שלב 2B: ייתכן שהגידול חדר לרקמות סמוכות או לבלוטות לימפה, אבל לא לכלי דם

שלב 3שלב זה נקרא גם "מחלה מקומית־מתקדמת". כעת הגידול התפשט והגיע לכלי דם גדולים, אך לא לאזורים כמו הריאות או הכבד. בשלב זה כבר לא ניתן לנתח את החולה.

שלב 4כאשר הגידול הגיע לאזורים מרוחקים, כמו הריאות או הכבד. כעת המחלה נחשבת לגרורתית בשלב מתקדם.

תכנית הטיפול

לאחר קבלת האבחון המדויק, יתכנס צוות רפואי מורחב שידון לעומק בפרטי המקרה ויקבע מהו אופן הטיפול הנכון ביותר. צוות שכזה יכלול מומחים כמו אונקולוג קליני, כירורג, מומחה קרינה,  אנדוקרינולוג, פתולוג וגסטרו-אנטרולוג ועוד. בנוסף, יעמדו לרשות החולה גם תזונאים, פסיכולוגים, פיזיותרפיסטים ועובדים סוציאליים על פי הצורך

פירוט הטיפול על פי שלבי המחלה

בשלבים 1+2: שלבים מוקדמים, כאשר הגידול הסרטני לא התפשט לאזורים אחרים בגוף והוא עדיין בר־ניתוח

הטיפול היעיל ביותר יהיה ניתוח להסרת הלבלב (או חלק ממנו).

חשוב לדעת: מדובר בניתוח מורכב הדורש מצב גופני טוב. כמו כן, ייתכן שיינתן טיפול כימי לפני הניתוח שמטרתו לנסות להקטין את הגידול ולמנוע את התפשטותו. לאחר הניתוח יינתן טיפול כימי על מנת לנסות להפחית את הסיכון להישנות המחלה. לעיתים ניתן הטיפול יחד עם טיפול קרינתי.

 

 

בשלב 3: כאשר מדובר ב"מחלה מקומית־מתקדמת", הגידול אינו בר-ניתוח

במצב זה יינתן טיפול כימי שמטרתו להשתלט על התקדמות המחלה ולהקל את תסמיניה. יתכן גם טיפול בקרינה משולב בכימותרפיה (זה נקרא "כימו-רדיותרפיה").

חשוב לדעת: במקרים מסוימים הרופאים עשויים להחליט בכל זאת לנתח. טיפול כימי או טיפול המשולב עם טיפול קרינתי יכול להקטין את הגידול ולאפשר בסופו של דבר ניתוח.

 

בשלב 4: גידול סרטני גרורתי

כאשר המחלה נמצאת במצב מפושט ומתקדם, המטרה העיקרית של הצוות הרפואי היא להאריך את חייו של החולה ככל הניתן תוך כדי הקלת התסמינים ולאפשר איכות חיים.

חשוב לדעת: ייתכן בשלב זה מתן טיפול כימי כדי לצמצם את היקף הגידול הסרטני, כמו גם החדרת סטנט (תומכן) שיפחית תסמינים ויקל על הכאבים.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי מהטיפולים מעוררות חששות רבים אצל החולים. חשוב לציין כי ישנם דרכים להקל על תופעות אלו באמצעים שונים (טיפול תרופתי הוא חלק מהם).
חולה שיעדיף שלא לקבל טיפול, יוכל לקבל טיפול תומך שמטרתו לסייע לו לשמור על איכות חייו עד כמה שניתן.

חוות דעת נוספת

"מטופל זכאי להשיג מיוזמתו דעה נוספת לעניין הטיפול בו; המטפל והמוסד הרפואי יסייעו למטופל בכל הדרוש למימוש זכות זו" – כך כתוב בחוק זכויות החולה. על כן, במידה ותבחרו לקבל חוות דעת נוספת זוהי זכותכם המלאה לעשות זאת. אל תשכחו להגיע לפגישה כשאתם מצויידים ברשימת שאלות מפורטת וקרוב שילווה אתכם ויוודא שתצאו משם עם כל התשובות והמידע החשוב להמשך הדרך.

טיפולים מקובלים

כימותרפיה

כימותרפיה עוברת בזרם הדם, ופועלת על תאי סרטן המסתובבים בדם וגם בנגעים מרוחקים המכונים גרורות. עם זאת, כימותרפיה פוגעת גם בתאים הנורמליים והבריאים של הגוף. כימותרפיה ניתנת לחולים מסיבות שונות ומגוונות. אלו כוללות:

  • שליטה בהתפתחות הגידול הסרטני ושיפור איכות חיים.

  • להקטנת גודל הגידול לפני שניתן לשקול ניתוח או הקרנות. כימותרפיה מסוג זה נקראת טיפול ניאו-אדג'ובנטי (neoadjuvant).

  • למניעת חזרת המחלה לאחר ניתוח או הקרנות. המטרה היא להרוג תאי סרטן זעירים שעלולים להימצא בגוף ואינם נראים בהדמיה. כימותרפיה מסוג זה נקראת טיפול משלים – אדג'בנטי (adjuvant).

  • להגברת היעילות של הטיפול בהקרנות. ניתן להשתמש בכימותרפיה לצד קרינה כדי להגדיל את הסיכוי ליעילות הטיפול. זה נקרא כימו-רדיותרפיה.

אפשרויות כימותרפיה​

  • כאשר שוקלים כימותרפיה כאפשרות טיפולית, חשוב לדון עם הרופאים\ות על היתרונות והחסרונות של כל תרופה. אמנם תרופה אחת עשויה להתגלות כיעילה בקבוצה ספציפית של חולים, אך אינה בהכרח מומלצת לטיפול לכל חולי סרטן הלבלב.
    יתר על כן, פרופיל תופעות הלוואי של כל תרופה עשוי להתברר כנסבל פחות או יותר על סמך העדפותיו האישיות של כל מטופל. כל אלה הם שיקולים חשובים שיש לדון עם הרופא\ה המטפל\ת. כל התרופות המפורטות להלן ניתנות בעירוי לוריד. אצל חלק מהחולים, הרופא\ה המטפל\ת תמליץ להכניס עירוי קבוע לוריד מרכזי ("פורט" או "פורט-א-קאת") בניתוח קטן, היכול לשמש לקבלת התרופות במקום עירוי בזרוע. הפורט משמש בעיקר לחולים  וחולות שקשה להכניס להם עירוי בזרוע או במקרים שיש לקבל עירוי כימותרפי ממושך בבית. בכל הטיפולים המפורטים להלן ניתן טיפול יעיל כנגד בחילות.

    תרופות כימותרפיות הנמצאות בשימוש נפוץ (אך לא רק) הן כדלקמן:

  • ג'מציטבין – ג'מזר Gemzar®.
    ג'מזר היא התרופה הוותיקה ביותר לטיפול בסרטן הלבלב. היא ניתנת בעירוי קצר באשפוז יום, לאחר הכנה נגד בחילות. לרוב אין תופעות לוואי, תתכן תחושת שפעת ומעט חום ביממה שלאחר הטיפול. הטיפול ניתן לרוב פעם בשבוע עם הפסקה כל מספר שבועות.
  • אברקסאן – נאב-פקליטקסל (Abraxane®)
    אברקסן היא תרופה המורכבת מכימותרפיה נפוצה בשם פקליטקסל (טקסול), ומולקולה חלבונית המצורפת לתרופה כדי להוריד את הסיכוי לאלרגיה, בסרטן לבלב, התרופה ניתנת לרוב באותו יום עם גמזר. תופעות הלוואי יכולות לכלול כאבי פרקים לאחר הטיפול, תחושת נימול בידיים וברגליים, ונשירת שיער.
  • פולפירינוקס – (FOLFIRINOX®)
    פולפירינוקס הוא משלב כימותרפיות לטיפול בסרטן לבלבלפני ו\או אחרי ניתוח וגם במחלה גרורתית. הטיפול מתאים לחולים במצב תפקודי יחסית טוב. תופעות הלוואי יכולות לכלול שלשולים, נימול בידיים וברגליים, רגישות לקור בימים הראשונים, אלרגיה בזמן העירוי, ונשירת שיער.

טיפול בקרינה

טיפול בקרינה ניתן לעיתים כחלק מתכנית הטיפול בחולי סרטן הלבלב. טיפולי קרינה מיועדים לטפל באופן מקומי בגידול בלבלב במטרה לעצור את צמיחתו ואף להקטין אותו, ו\או לטיפול בסימפטומים הנגרמים כתוצאה מהגידול.

אפשרויות קרינה

לטיפול בקרינה פרוטוקולים שונים בהתאם למיקום ולנגישות הגידול. באופן כללי, החולים יצטרכו לבצע בדיקת CT מספר שבועות או ימים לפני הטיפול כדי לאפשר תכנון מיטבי של הטיפול.

ניתוח

ניתוח הינו חלק מהטיפול בחלק מהחולים, בעיקר אצל אלו שאין גרורות ושהגידול ניתן להסרה ביעילות ובבטיחות. סוג הניתוח ייקבע על פי מיקום הגידול ביחס ללבלב, אולם, גורמים כמו דרגת המחלה, בריאות אישית, מחלות רקע והיכולת של הגוף להתמודד עם ניתוח מורכב חייבים להילקח בחשבון. לפני קבלת החלטה, חשוב מאוד להיוועץ עם מנתח\ת לבלב מומחה\ית ומנוסה ולדון ביתרונות, סכנות, וסיבוכים אפשריים. 

ניתוח לכריתת ראש הלבלב (וויפל-whipple)

ניתוח הוויפל הינו הניתוח הנפוץ ביותר להסרת גידולי סרטן בלבלב. בניתוח וויפל סטנדרטי, המנתח יסיר את ראש הלבלב, את כיס המרה, חלק מהתריסריון (החלק העליון של המעי הדק), חלק קטן מהקיבה, ואת בלוטות הלימפה הקרובות לראש הלבלב. לאחר מכן המנתח מחבר חזרה את שארית הלבלב ואיברי העיכול. ניתוח זה אורך כ-6-10 שעות. 

ניתוח כריתת לבלב חלקי או מלא (פנקראטקטומי-distal pancreatectomy)

ניתוח מסוג זה כולל הסרה חלקית או מוחלטת של הלבלב, כמו כן לעיתים נכרתים גם הטחול, כיס המרה, צינור המרה וחלקים של המעי הדק והקיבה.

פרוצדורות פליאטיביות

במטופלים בהם הגידול גורם לצהבת חסימתית, לעיתים יבוצעו הפרוצדורות הבאות לניקוז מלחי המרה:

Stent Implant – החדרת צינור קטן המכונה Stent אל תוך צינור המרה.

Biliary Bypass – מעקף של צינור המרה וחיבור למעי.

Percutaneous biliary drainage (PTBD/PTC) – ניקוז חיצוני של מלחי המרה דרך צינור בדופן הבטן לתוך שקית, מבוצעת ע"י רופאים ביחידת האנגיו.

PIPAC

ניתוחי PIPAC – Pressurized Intraperitoneal Aerosol Chemotherapy  הינם ניתוחים בהם מזליפים תרופות כימותרפיות בלחץ גבוה ישירות לחלל הבטן. הם מיועדים לחולים אונקולוגים עם גרורות בחלל הצפק (הקרום המצפה את חלל הבטן), אשר פיתחו תופעות לוואי קשות לטיפול הכימותרפי הסיסטמתי, חולים שאינם מגיבים יותר לטיפול הסיסטמתי, חולים אשר פיתחו מיימת עיקשת וחולים עם עומס מחלה נרחב שלא מתאימים לניתוח.

טיפולי קרינה (רדיותרפיה) באמצעות מאיץ קווי משולב MRI

במערך האונקולוגי במרכז הרפואי אסותא רמת החייל (הפועל כמכון אונקולוגי ציבורי), הוכנס לשימוש לראשונה בישראל טיפול ייחודי בהקרנות במאיץ קווי המשולב עםMRI  .
המכשיר יודע להפסיק את פעולת ההקרנה כשמזוהות תזוזות באיברי הגוף, ומאפשר הפחתה במספר ההקרנות וירידה משמעותית בסיבוכים. מכשיר זה מהווה יתרון בטיפול בגידולי לבלב הנמצאים באזור עם תזוזות מרובות וצמודים לאיברים חיוניים.

מערך פליאטיבי

מתמודדים עם סרטן הלבלב סובלים לעיתים קרובות מכאבים ממושכים הנובעים מהמחלה או מהטיפול אותו הם מקבלים. לכאב השפעה עצומה על אורך החיים, מצב הרוח ופעילות היומיומית של המטופל. בחלק מהמכונים האונקולוגים בבתי החולים פועלת יחידת כאב, המונה רופאים ואחיות שמתמחים בטיפול בכאבים. ניתן להיפגש איתם על מנת שיסייעו לנהל את הכאב ואף לצמצם אותו.

כחלק מפעילות עמותת לבלב ישראל, מציעה העמותה למתמודדים ולמלווים מפגשי מידע והעשרה עם רופאים מומחים ואנשי מקצוע העוסקים במחלה והשלכותיה.

מוזמנים לצפות במפגש שנערך עם ד"ר שחר לקס, מומחה לכירוגיה אונקולוגית בבי"ח שיבא

דילוג לתוכן